Ironimesteren

Mandag 24. september kommer Karstein Volle med sin tredje samling med Fakta fra verden. De to første bøkene er også verdt å sjekke ut.Det finnes en god historie om da Karstein Volles Fakta fra verden begynte å gå i Dagsavisen. På veien fra Volles datamaskin til den trykte avissiden gikk det i ball, og serien kom på trykk med ødelagte fonter – og var totalt uleselig. Men ingen av Dagsavisens mange redaktører torde å ta dette opp i evalueringen av avisen mandagen etter. Dette var nemlig kunst, og derfor vanskelig å kritisere.

Volles serier er langt fra så vanskelig tilgjengelige som redaktørene hadde inntrykk av, og han er i ferd med å utvikle seg til en av dagens bedre satiriske norske serieskapere.

«Tegneserier med pokeransikt» har forlaget kalt serien i anledningen dens første boksamling, og det er en god beskrivelse. For Volle lirer av seg ville konspirasjonsideer og sprut gal vitenskap pakket inn i en blodseriøs form som minner om en blanding av bruksanvisningene for fly-nødlandinger og dokumentarfilmer fra 50-tallet.

Serien er best når Volle vender blikket mot norske forhold, driver ap med vitenskapen og kaster sitt lune skråblikk på alt fra terrorisme til teknologi. Paradoksalt nok taper serien seg når det er noe han virkelig brenner for, og angrepene på George W. Bush, røykeloven og dumme popblondiner blir ofte for opplagte. Samlingen er også skjemmet av en del trykkfeil, men svært mange av seriene har god holdbarhet.

Selv om det sjelden blir rasende moro eller sylskarp satire er Kors på halsen en finfin oppsummering fra en serietegner som trolig har karrieren fremfor seg.


Karstein Volle
Kors på halsen: 75 fakta fra verden
Jippi forlag
4 av 6

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende 11. oktober 2004.

Er serieskaper Karstein Volle den ironiske generasjonens fører og talsmann? Hans knusk saklige nonsensteorier og sterile tegninger i bruksanvisningsstil renner over av syrlig ironi, fremført i en så seriøs stil at Knut Nærum blir Jim Carrey i forhold.

Denne samlingen er en klar forbedring fra første Fakta fra verden-bok: Volle er skjerpet av et strammere format, korrekturen er bedre og han langer sjeldnere ut mot billige mål som George W. Bush og listepop. Når han skal være kritisk og politisk snubler han iblant rundt med klumpfot og storslegge, og det blir ofte bedre når han er mer underfundig og mystisk.

Aller best er det når Volle får politikken, populærkulturen og samfunnssatiren til å gå opp i en høyere enhet, som når han foreslår at politiske partier bør være aksjeselskaper, ønsker seg gladere miljøvernere og minner oss om at også rasister og nynazister er minoriteter.

Karstein Volle
Med hånden på hjertet: 125 fakta fra verden
Jippi Forlag
5 av 6

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende 3. desember 2006.

Reklamer

5 kommentar to “Ironimesteren”

 1. Bestselgeren Pondus « Øyvind Holen Says:

  […] trolig at Smult hadde eksistert uten Pondus. Men Smult har allerede gitt oss interessante navn som Karstein Volle og Mads Eriksen for å ta to eksempler. De kom rett fra skrivebordsskuffen, og kanskje en gang i […]

 2. Glemt antologi 7: Smult og Gorilla « Øyvind Holen Says:

  […] serieskapere, Åsa Grennvall. Og ikke minst: Smult slapp til nesten ferdigutklekkede talenter i Karstein Volle og Mads Eriksen. Men til syvende og sist klarte nok Smult bare å appellere til de som er […]

 3. Øyvinds julekalender, luke 20: Rocka serietegnere « Øyvind Holen Says:

  […] Jason, Steffen Kverneland, Lars Fiske, Ronja Berge, Lise Myhre, Frode Øverli,  Jens K. Styve, Karstein Volle og Kim Holm har alle tegnet […]

 4. Glemt antologi 8: Tusj « Øyvind Holen Says:

  […] på grunn av dårlig salg. I anledningen premieren i 2005 intervjuet jeg Tor Ærlig, Ronja Berge og Karstein Volle om musikk og […]

 5. Drabant i pressen 3 « Øyvind Holen Says:

  […] dag kl 12 deltar jeg på Oslo Comics Expo, i programmet «Norge nå!» – der Karstein Volle, Kristian Hammerstad, Roy Søbstad og undertegnede intervjues av Aksel Kielland. Kl. 1245 kommer […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: